Alle tips voor jullie gay bruiloft

17 maart 2021
Alle tips voor jullie gay bruiloft
Laat die vlag maar wapperen.

Het verschil

Het enige verschil tussen een hetero en gay huwelijk gaat over de kinderen. In de wet wordt er vanuit gegaan dat kinderen worden verwekt door één man en één vrouw. En dat is redelijk lastig als je gay bent. In de praktijk betekent dit o.a. dat bij lesbische stellen de moeders niet automatisch allebei officieel ouder zijn wanneer een van de twee het kind draagt. Meer informatie over ‘roze gezinnen’ vind je in deze handreiking van het COC. 

Weigerambtenaar

Het is in Nederland formeel toegestaan voor trouwambtenaren om gay koppels te weigeren. Een slechte zaak. Maar gelukkig is er in 2013 een wet aangenomen die bepaalt dat er geen nieuwe zogenaamde weigerambtenaren meer mogen worden aangesteld, maar de zittenden blijven in functie. Het zou dus kunnen zijn dat jullie te maken krijgen met zo’n weigerambtenaar.

Kerk

Trouwen voor de kerk kan een uitdaging zijn. Niet alle kerken zullen je gastvrij ontvangen. Ga in gesprek met de pastoor van de kerk waar jullie oog op is gevallen en leg de vraag voor. Vragen staat immers nog steeds vrij binnen iedere geloofsovertuiging en geaardheid.

Buitenland

Is jullie huwelijk in ieder land rechtsgeldig? Nee, helaas is dit niet zo. Als jullie emigreren of voor langere tijd in een land verblijven dat het gay-huwelijk niet erkend is het belangrijk je van tevoren goed te laten informeren. Dit kan, buiten de gevolgen voor jullie veiligheid, ook praktische nadelen hebben. Vooral als jullie emigreren. Denk aan zaken die in Nederland zo vanzelfsprekend zijn wanneer je trouwt, zoals erfenis, verzekeringen, etc.
Denk bij het boeken van de eventuele huwelijksreis ook aan jullie veiligheid. LINDA schreef een tijd geleden een artikel over de landen die gays beter kunnen mijden.

Vrolijke zaken

Vergeet vooral niet het leven en de liefde te vieren. Gay betekent niet voor niets ‘vrolijk’. En gelukkig leven we in een land dat over het algemeen heel open minded is als het gaat om gay relaties in al haar vormen. Vier deze vrijheid en geniet vooral ook van de foto’s hieronder die symbool staan voor de liefde die geen grenzen, geloof of geaardheid kent.

Rock on!

Marike & Rob

 

foto's:

greenweddingshoes.com
houseofollichon.co.uk
kielyphotography.squarespace.com
lovemydress.net
madelinerosephoto.com
magpiewedding.com
mrtheodore.com.au
apracticalwedding.com
offbeatbride.com
stylemepretty.com
forum.waploaded.com

 

Deel dit artikel


Blijf op de hoogte

Wil je onze blogs blijven lezen? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een gratis melding op het moment dat we wat nieuws hebben gepost. 

Mis ons ook niet op de socials!

Lees ook

contact
  • marike@wow-agency.nl
  • Rijksweg Noord 50a Sittard

  • Brugmanstraat 56 Eindhoven


© WOW agency. ALL RIGHTS RESERVED.