De duurzame trouwdag

24 september 2020
De duurzame trouwdag

Jullie trouwdag draait natuurlijk om jullie, zo simpel is het. Maar de zorgwekkende ontwikkelingen omtrent ons milieu en klimaat kan niemand ontgaan. Net als dat je ervan uit gaat dat jullie een lang leven samen gaan vieren wil je ook aan de toekomst van jullie leefwereld denken. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop mogelijkheden om de voetafdruk van jullie en jullie gasten tot een minimum te beperken. Vanzelfsprekend helpt Wed & Wild graag mee aan de verwezenlijking van jullie duurzame trouwdag. Gezamenlijk kunnen we checklists opstellen die helpen bij gesprekken met leveranciers of keuzes die gemaakt dienen te worden. Hier alvast een paar tipjes van de sluier. 

Uitnodigingen 

Al bij het eerste contact met je gasten kun je rekening houden met duurzaamheid. In plaats van een gedrukte uitnodiging kun je je gasten ook digitaal uitnodigen. Dit bespaart materiaal, maar ook kilometers voor de post. Wil je toch graag een fysieke uitnodiging versturen? Kies dan voor gerecycled papier. Tegenwoordig is er ook papier verkrijgbaar waar zaadjes in zitten waar bloemen uitgroeien als je deze in de grond plant. Niet alleen duurzaam, maar ook erg leuk om te sturen en te ontvangen. En je zend letterlijk een mooie boodschap. 

Locatie & bereikbaarheid

Het is belangrijk dat jullie je goed voelen bij de locatie waar jullie trouwen. Hoe mooi zou het zijn wanneer deze locatie rekening houdt met de duurzaamheid van hun aanbod? Bereid je goed voor wanneer het eerste gesprek met de trouwlocatie plaatsvindt. Stel vragen over catering, afval en andere duurzame maatregelen. Zorg ervoor dat de locatie zoveel mogelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer en/of de fiets. Verstuur bij de uitnodiging een OV planner mee van de bus en/of trein. Dat is meteen een mooie hint voor je gasten én dan kan dat extra biertje op het feest ook gewoon. 

Eten & drinken

Gouden regel als het op duurzaamheid aankomt: verban al het single use plastic. De term single use, het woord zegt het al, wordt gebruikt voor materiaal dat je na een keer gebruiken weggooit, een hoop afval dus. Denk aan plastic bekers, bestek, maar ook decoratie zoals ouderwetse ballonnen en slingers. Een goed alternatief voor de plastic beker is natuurlijk glas, maar je kunt ook kiezen voor de hardcup; een hard plastic beker die telkens opnieuw wordt gebruikt met minder afval als gevolg. Er zijn diverse bedrijven die deze bekers verhuren inclusief bezorging. En je mag ze gewoon ongewassen weer teruggeven. Plastic rietjes kunnen makkelijk vervangen worden door bamboe of papieren rietjes.
Wat het eten op je bruiloft betreft: volledig vegan is natuurlijk het meest duurzaam. Maar ook bij vlees en vis kun je letten op keurmerken. Op DEZE website kun je al veel informatie vinden over deze keurmerken. Check altijd bij je potentiële cateraar wat hun duurzame waarden zijn en selecteer hier streng op. En onthoud dat lokaal inkopen op meerdere vlakken bijdraagt aan een duurzame maaltijd. 
Probeer natuurlijk in eerste instantie goed te bepalen hoeveel eten er nodig is, om overschot te voorkomen. Toch eten over? Gooi het niet weg, maar maak van tevoren afspraken met de cateraar om het eten mee naar huis te nemen. Je zou het ook kunnen verdelen onder jullie gasten, want waarom niet? Vanwege de bederfelijkheid van eten mag dit vaak niet de volgende dag nog naar een voedselbank worden gebracht. 

Kleding, deco & cadeaus

Geef je trouwkleding een tweede leven door deze door te verkopen of er iets anders van te maken. Of nog beter: koop iets dat je ook na je bruiloft nog kunt dragen. Let er op dat je kleding koopt die op een eerlijke manier vervaardigd is. Natuurlijk kun je zelf ook tweedehands kopen of huren. 
Zorg ervoor dat je decoratie meermaals te gebruiken is (zoals stoffen slingers) en/of van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt is (zoals eco ballonnen). Laat je niet verleiden tot aankoop van die grote wensballonnen die je kunt aansteken en kunt oplaten. Het ziet er heel tof uit al die lampjes in de lucht, maar buiten dat ze gevaarlijk zijn (brandende ballon in boom) komen de resten maar al te vaak in de natuur terecht. Je zou je gasten kunnen vragen om een donatie aan een goed (van tevoren uitgekozen) doel te geven in plaats van een cadeau te kopen. Het goede doel kan natuurlijk ook een bijdrage zijn aan jullie eigen duurzame toekomstige aankoop. Geef je gasten geen bedank cadeautje mee naar huis, maar zeg met woorden hoezeer jullie hun aanwezigheid op prijs stelden. Neem hier echt de tijd voor, dat zal gewaardeerd worden. 

Talloze manieren om je bruiloft duurzamer te maken. Wed & Wild heeft door hun festival-werk ervaring op dit vlak, dus als hulp gewenst is neem dan zeker contact met ons op.

Rock on,

Marike & Rob






Deel dit artikel


Blijf op de hoogte

Wil je onze blogs blijven lezen? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een gratis melding op het moment dat we wat nieuws hebben gepost. 

Mis ons ook niet op de socials!

Lees ook

contact
  • marike@wow-agency.nl
  • Rijksweg Noord 50a Sittard

  • Brugmanstraat 56 Eindhoven


© WOW agency. ALL RIGHTS RESERVED.