De kosten van een bruiloft op een rij

02 september 2020
De kosten van een bruiloft op een rij
Wat kost een gemiddelde bruiloft in 2021? Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Laten we de druk er even vanaf halen: trouwen kost zoveel als je zelf wilt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen op een ochtend te trouwen wanneer het bij jullie gemeente gratis is, iedere gemeente heeft wel zo’n ochtend. Nadeel hiervan is dat je geen keuze hebt wie jullie trouwt en ook het aantal gasten die de (zeer korte) ceremonie mogen bijwonen is beperkt. Maar het kan zomaar zijn dat jullie dit niet zoveel uitmaakt en het geld dat jullie hiermee besparen liever uitgeven aan een wild feest in de avond. Begrijpen we ook volkomen ;)

Kosten trouwen gemeente

Vergeet niet in ondertrouw te gaan. Dit kan maximaal 1 jaar en minimaal 2 weken (in sommige gemeenten 6) voor je bruiloft. Dit kost in de meeste gemeenten niks, maar is wel noodzakelijk om daadwerkelijk te kunnen trouwen. Ondertrouw is eigenlijk vooral bedoeld om te controleren of jullie wettelijk wel met elkaar mogen trouwen. Er wordt dan gekeken naar leeftijd, of je geen familie bent en of er niet al iemand getrouwd is.

Zoals eerder vermeld kun je ervoor kiezen om gedurende ‘de gratis uren’ op het gemeentehuis te trouwen. Hier betaal je dus niks voor. Wel dien je rekening te houden met minimaal 1 jaar wachttijd, maar dat kan per gemeente verschillen.

Als je toch liever iets meer controle wilt houden over je ceremonie zijn er een aantal andere opties. Let er op dat de kosten hiervoor verschillen per gemeente. Deze opties zijn:

  • trouwen op het gemeentehuis door een ambtenaar van de gemeente. Deze persoon wordt ook wel BABS genoemd; dit staat voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dit is de goedkoopste optie. In de gemeente Sittard-Geleen kost dit bijvoorbeeld +/- 250 euro.
  • op een externe locatie trouwen, maar ook door een BABS van de gemeente. Hier betaal je meer voor. In de gemeente Sittard-Geleen kost dit bijvoorbeeld tussen de 350 en 750 euro. Afhankelijk van het tijdstip. Overdag is goedkoper dan ‘s avonds. Weekenden zijn het duurste.
  • zelf je BABS kiezen. Dit kan een familielid zijn, maar ook een BABS die niet gerelateerd is aan de gemeente. Je kunt zelfs bekende Nederlanders inhuren voor de klus. Een familielid zal hier niks voor vragen, maar deze persoon moet dan wel nog door de gemeente waar je trouwt beëdigd worden voor 1 dag. En dit kost natuurlijk wel geld. Dit bedrag ligt tussen de 150 en 350 euro. Als je kiest voor een extern persoon houd er dan rekening mee dat er dan in veel gevallen iemand van de gemeente bij aanwezig moet zijn om te controleren of alles volgens de regels gaat. En hier betaal je dan ook nog eens voor.

Andere kosten bruiloft

‘Ja’ tegen elkaar zeggen kost niks. Maar de weg ernaartoe meestal wel. Het ligt er een beetje aan waar je het vraagt, maar gemiddeld geeft een Nederlands bruidspaar 15.000 euro uit aan hun bruiloft. Je kunt de kosten van je bruiloft flink omlaag halen door sommige zaken niet ‘standaard’ te doen. Zo kun je je jurk of pak tweedehands kopen of zelf (laten) maken. Tegenwoordig verkopen de grotere modezaken zelfs trouwjurken of jurken die makkelijk als trouwjurk gedragen kunnen worden. En wie bepaalt eigenlijk wat trouwkleding is? Zorg ervoor dat jullie je lekker voelen in jullie kleding. Het is immers jullie dag.

Het aantal gasten dat je uitnodigt is natuurlijk bepalend voor je catering- en locatie-kosten. Je kunt er daarom voor kiezen om je gasten te verdelen in dag- en avondgasten. Dit scheelt in eten en/of drank. En wil je per se dat 5 gangen diner of is een BBQ meer jullie stijl? Stel jezelf die vraag wanneer je je budget bepaalt. Nog een tip is om slechts een beperkte selectie aan drank te schenken; wel bier en wijn, maar geen sterke drank.

De externe trouwlocatie is de grootste kostenpost van je bruiloft. Houd rekening met bedragen tussen de 4000 en 7000 euro (incl catering). Locaties geven regelmatig korting wanneer je ervoor kiest om de hele dag op dezelfde plek te vieren. Wil je dus besparen op de locatie-kosten, zorg er dan voor dat je zowel ceremonie, receptie als feest op dezelfde locatie organiseert. Heb je de mogelijkheid een locatie bij vrienden of familie te gebruiken, een tuin bijvoorbeeld, zet dan de kosten van een externe locatie af tegen het inhuren van een tent, aparte catering en overige voorzieningen. Je zult zien dat een ‘eigen’ locatie niet altijd goedkoper is.

Feestje? Misschien heb je nog wel een artistieke neef die toevallig ook dj is of in een band speelt. Dit lijkt wellicht een open deur, maar een beetje onderzoek kan al een hoop opties opleveren. Zorg er wel voor dat er afspraken komen over de muziekkeus. Want de hele avond hardcore of deathmetal is wellicht niet helemaal jullie stijl. En met een beetje geluk heeft dj neef ook nog eigen apparatuur, scheelt weer aan inhuur. Met live muziek wordt dit wellicht iets moeilijker, hier is immers doorgaans meer apparatuur voor nodig. Waar je ook voor kiest: zorg ervoor dat de kwaliteit van geluid en licht optimaal is, want er is niks vervelender dan de hele avond naar schelle tonen luisteren terwijl je voortdurend in een stroboscoop kijkt.

Een belangrijke tip is om vooral niet te bezuinigen op een foto- of videograaf. De dag gaat snel genoeg voorbij, dus de foto’s zijn een heilig item bij het nagenieten. Je wilt dan niet dat deze onscherp of ronduit stom zijn.

Weddingplanner inhuren?

En dan kun je natuurlijk ook nog een weddingplanner inhuren. Bijvoorbeeld Wed & Wild! Wij weten goed hoe te besparen op bijvoorbeeld techniek of catering. Ook kunnen we bij diverse leveranciers kortingen bedingen. Iets dat voor jullie mogelijk niet zo makkelijk is. We hebben ook diverse materialen die kunnen worden ingezet. Daarbij nemen we je natuurlijk een hoop werk uit handen, maar kostentechnisch is dit wellicht bijzaak. Het kan natuurlijk wel de doorslaggevende factor zijn wanneer je nog twijfelt. We gaan graag met jullie in gesprek.

Hoe houd je de kosten van je bruiloft in bedwang?

Eigenlijk is hier slechts 1, weliswaar super suf, antwoord op te geven: maak een begroting! En neem van ons aan dat je hier gedurende het proces en achteraf heel blij mee gaat zijn. Er zijn online diverse tools te vinden waar je je uitgaven kunt structureren. Maar heel moeilijk is het natuurlijk niet: wat ben je bereid uit te geven en wat krijg je daarvoor terug? En er dan vooral samen uitkomen welke posten belangrijk zijn en welke minder van belang. Meteen een goede oefening in concessies maken ;)

Voorbeeld kostenoverzicht

Hierbij een voorbeeld voor een financieel overzicht. Dit geeft een beknopt beeld van de posten die bij een bruiloft komen kijken. Je kunt deze natuurlijk nog verder specificeren. Zo kun je de posten indelen op onderdeel (ceremonie, receptie, feest) of posten als ‘kleding’ nog verder onderverdelen in bv. schoenen, sluier, etc. Reserveer in de post ‘onvoorzien’ altijd een bedrag voor onvoorziene kosten zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan. En maak je kostenoverzicht in Excel, want dan maak je minder rekenfouten.

Een begroting zou er als volgt uit kunnen zien:

Onderdeel Kosten
Formele Kosten 1.000
Verlovingsshoot 750
'Save the date' uitnodiging 250
Uitnodigingen ontwerp & drukken.             250
Locatie (excl. catering) 2.500
Tenthuur / opbouw n.v.t.
Meubilair n.v.t.
Personeel n.v.t.
Servies / tafellinnen n.v.t.
Gastenboek 25
Decoratie (excl. bloemen) 500
Kleding bruid & bruidegom 2.500
Aanpassingen kleding 100
Haar, make-up & nagels n.v.t.
Catering (eten) 3.000
Catering (drank) 750
Ringen 1.500
Vervoer n.v.t.
Fotograaf / videograaf 2.000
Muziek (DJ of band) 500
Licht & geluid 1.000
Corsages n.v.t.
Huwelijksreis n.v.t.
Hotelovernachtingen gasten n.v.t.
Bruidstaart 250
Fooien 100
Bedank gifts op de dag zelf 150
Bedankt present achteraf 150
Onvoorzien 1.000
Weddingplanner 1.500
Totaal 19.775

Kom je er niet uit? Neem dan zeker contact met ons op! Wij helpen jullie graag op weg. Contactgegevens vind je hier.

Liefs,
Marike & Rob

Deel dit artikel


Blijf op de hoogte

Wil je onze blogs blijven lezen? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een gratis melding op het moment dat we wat nieuws hebben gepost. 

Mis ons ook niet op de socials!

Lees ook

contact
  • marike@wow-agency.nl
  • Rijksweg Noord 50a Sittard

  • Brugmanstraat 56 Eindhoven


© WOW agency. ALL RIGHTS RESERVED.