Trouwambtenaar voor 1 dag, hoe werkt dat?

09 april 2021
Trouwambtenaar voor 1 dag, hoe werkt dat?

Een Mega Super Eer! Jij bent door het bruidspaar gekozen om hun trouwambtenaar voor 1 dag te zijn. Misschien kun je goed praten in gezelschap, ben je grappig of ben je hun allerbeste vriend(in) van de wereld. Hoe het ook zij: je hebt dit nog nooit gedaan en moet je dus voorbereiden. Hoe ga je te werk? 

Check of het kan

Allereerst zul je moeten uitzoeken of de gemeente waar getrouwd wordt een trouwambtenaar voor 1 dag toestaat. Niet alle gemeenten zien dit namelijk zitten. Ook is het iets duurder dan de ‘normale weg’, omdat je niet alleen voor de benoeming bij de gemeente, maar ook voor de beëdiging bij de rechtbank en eventueel andere documenten, zoals de verklaring omtrent gedrag moet betalen. Het ligt overigens voor de hand dat het bruidspaar deze kosten voor hun rekening neemt, maar zorg ervoor dat dit op voorhand duidelijk is.

Stap 1

De eerste stap is om bij de gemeente waar het huwelijk wordt voltrokken een verzoekschrift in te dienen. Dit doen zowel jijzelf als het bruidspaar. De wens om een trouwambtenaar voor 1 dag in te zetten moet immers van twee kanten komen. Vaak volstaat een telefoontje om het desbetreffende formulier te verkrijgen.

Stap 2

Naast een geldig identiteitsbewijs zal de gemeente ook vragen naar een Verklaring omtrent Gedrag (VoG). Als je je geen strafblad hebt kun je deze aanvragen bij de gemeente waar je woonachtig bent. Verder zul je ook een uittreksel van het bevolkingsregister moeten kunnen overleggen.

Stap 3

Afhankelijk van de gemeente word je wel of niet op gesprek uitgenodigd. Een BABS van de gemeente zal je dan een spoedcursus geven. Hij/zij zal je uitleggen waar je op moet letten en wat wel en niet mag.Omdat je daadwerkelijk ambtenaar voor 1 dag bent kan het voorkomen dat je een integriteitscode moet tekenen en/of een gedragscode voor ambtenaren. Vroeger was er ook een BABS aanwezig tijdens de ceremonie, maar dat gebeurt steeds minder vaak. Wel is er doorgaans een ‘extra’ getuige aanwezig vanuit de gemeente die controleert of het huwelijk volgens de regels wordt voltrokken. Deze heeft verder geen actieve taak.

Stap 4

Wanneer alle formulieren op orde zijn en jij alles weet wat je dient te weten dan kan de daadwerkelijke benoeming plaatsvinden. Dan ben je er echter nog niet. Na deze benoeming (sinds 2020 heet dit overigens ‘aanwijzing’) dien je nog een bezoek te brengen aan de rechtbank. Bij de rechtbank leg je een eed of belofte af waarna diezelfde rechtbank je officieel beëdigd tot trouwambtenaar voor 1 dag.

Wees op tijd

Het gehele proces kan in sommige gemeenten best wel wat tijd in beslag nemen. Soms vragen gemeenten uiterlijk 4 maanden van tevoren de aanvraag te doen. Geen last minute handeling dus.

Vragen voor het bruidspaar

Tijdens en na het regelen van alle formele zaken moet er natuurlijk nog voldoende tijd zijn om samen met het bruidspaar hun ceremonie voor te bereiden. Om dit gesprek makkelijk(er) te laten verlopen hieronder enkele voorbeelden van vragen die je kunt behandelen. Uiteraard ervan uitgaand dat je al op de hoogte bent van alle praktische (wanneer, waar, wat, wie) informatie. 

  • Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
  • Wat willen jullie absoluut niet tijdens de ceremonie?
  • Wat willen jullie heel graag tijdens de ceremonie?
  • Welke rol spelen jullie gasten in jullie leven? Familie/vrienden/collega's?
  • Hoe willen jullie terugkijken op jullie trouwdag?
  • Hoe wil je dat jullie gasten terugkijken op jullie trouwdag?
  • Hoe verliep het huwelijks aanzoek?
  • Beschrijf elkaar.
  • Hoeveel waarde hechten jullie aan geloof tijdens de ceremonie? Is het wenselijk dat er gebeden wordt?
  • Zijn er tradities die jullie in de ceremonie verwerkt willen zien? 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je goed beslagen voor de dag wilt komen kun je ervoor kiezen een spoedcursus BABS te volgen via een professionele BABS. Omdat gemeenten er steeds vaker voor kiezen de trouwambtenaar voor 1 dag niet op gesprek te laten komen is dit wellicht een goed idee. Hij/zij geeft tips en tricks, doorloopt alle onderdelen van de ceremonie en er kan ook meteen geoefend worden. Als je nog wat onzeker bent over je speech kan deze natuurlijk ook gecontroleerd worden door hem/haar. Kosten voor een cursus liggen tussen de 150 en 300 euro. Coaches die deze cursus verzorgen:

Ellen Beusen-Kortooms (Brabant) 
Ron Schiffelers (Limburg) 
Tintelend Trouwen (Gelderland)
Ceremooiste (Utrecht)


Rock on!

Marike & Rob

 

foto's:
stillwhite.com
fashionchick.nl
danbushkin.com
bespoke-bride.com

Deel dit artikel


Blijf op de hoogte

Wil je onze blogs blijven lezen? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een gratis melding op het moment dat we wat nieuws hebben gepost. 

Mis ons ook niet op de socials!

Lees ook

contact
  • marike@wow-agency.nl
  • Rijksweg Noord 50a Sittard

  • Brugmanstraat 56 Eindhoven


© WOW agency. ALL RIGHTS RESERVED.