Hoe om te gaan met lastige geld gesprekken tijdens de trouwdag planning?

11 maart 2021
Hoe om te gaan met lastige geld gesprekken tijdens de trouwdag planning?

Tijdens het plannen van jullie bruiloft kom je er niet onderuit: keuzes maken omwille van geld. Tenzij jullie budget tot aan de hemel reikt betekent dit automatisch dat jullie op de route richting trouwdag tegen zaken aan zullen lopen. Geld is altijd een awkward onderwerp. Hoe ga je hiermee om? En vooral: hoe maak je het zo makkelijk mogelijk? 

Bepaal het budget

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen en doen het dus nog maar eens: bepaal jullie budget en maak een begroting. Als je weet wat je kunt uitgeven sta je meteen al sterker in je schoenen en kun je ook uitleg geven bij bepaalde keuzes. Dit geldt ook voor het bepalen van jullie eigen waarden. Hoe gaat de dag eruit zien? Wat willen jullie absoluut NIET? Met betrekking tot geldkwesties is duidelijkheid altijd key.  

Gastenlijst

De eerste uitdaging bij het in bedwang houden van jullie uitgaven is de gastenlijst. Een tip om te bepalen wie er wel en niet wordt uitgenodigd is meteen een constructieve. De personen die jullie in de afgelopen 6 maanden niet hebben gezien of gesproken laat je automatisch afvallen. Wanneer een tikkeltje flexibiliteit gewenst is tijdens het realiseren van jullie gastenlijst bepaal dan dat jullie beiden twee uitzonderingen mogen inbrengen. Zorg ervoor dat, wanneer hiervoor wordt gekozen, het voor jullie beiden duidelijk is waar jullie eigen waarden liggen. Oftewel: waarom jullie deze keuzes maken. Alleen dan kunnen jullie dit uitleggen aan derden en worden eventuele antwoorden op vragen een stuk minder awkward.

Gulle gevers

Stel dat jullie ouders hebben aangegeven te willen betalen voor (een onderdeel van) jullie bruiloft dan is dat natuurlijk super tof. Maar ben vanaf het eerste moment duidelijk. Na het duizendmaal danken is het verstandig te vragen of er iets verwacht wordt voor het geld. Misschien willen zij heel graag dat jullie trouwdag plaatsvindt op een bepaalde locatie of in een bepaald thema. Als dit het geval is en hun wensen staan haaks op jullie eigen invulling van de dag is het  wellicht beter te bedanken voor hun bijdrage. Doe dit niet zomaar, maar zorg er ook hier weer voor dat jullie je eigen waarden duidelijk hebben. Op deze manier is het makkelijker uit te leggen waarom jullie deze keuze maken.  

Wie betaalt wat?

Bruidsmeisjes en bruidsjonkers krijgen natuurlijk een speciale behandeling op jullie dag. Maar betekent dit ook automatisch dat alles voor hen betaald wordt? Jurken, schoenen, make-up, pakken. Het is allemaal niet goedkoop. Wie deze items ook gaat betalen: zorg dat vanaf het begin duidelijk is wie ervoor betaalt. Maak hier het eerste agendapunt van na hun ‘ja, ik wil’ aan jullie. Compromissen zijn snel gesloten: jullie de jurk, zij de schoenen. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.   

Leveranciers

Tot zover het persoonlijke onderdeel inzake dit onderwerp. Maar hoe tackel je dan lastige geldkwesties met leveranciers? Voordat je jullie trouwdag met kortingen wilt gaan financieren neem dan even de tijd om te beseffen dat jullie leverancier hoogstwaarschijnlijk een kleine ondernemer is. Jullie bruiloft is hun leven; hiermee financieren ze het dak boven hun hoofd, hun brood op de plank en de kleren aan hun lichaam. En waarschijnlijk ook dat van hun kinderen. Probeer dus realistisch te zijn en een ander ook iets te gunnen. Ga er niet meteen keihard in met de onderhandelingen, maar ga het gesprek aan. Wat is mogelijk? En voor welke zaken kunnen eventueel alternatieven gezocht worden? Zorg er hoe dan ook voor dat jullie alle afspraken vastleggen in een overeenkomst of per mail. Als er dan na afloop een factuur arriveert met een hoger bedrag dan oorspronkelijk is afgesproken heb je altijd iets om op terug te vallen. Geen handjeklap op de belangrijkste dag van jullie leven. Wanneer de geleverde dienst niet beviel heb je altijd meer aan een overeenkomst dan een welles-nietes spelletje. 

Laat ons het doen

Geen zin in gedoe? Laat Wed & Wild een groot deel van deze lastige gesprekken op zich nemen. Wij zien jullie bruiloft als een evenement. Een dag waarop meerdere mensen op een plek bij elkaar komen om samen te genieten. Hoe vrijblijvend de sfeer ook is die jullie graag willen creëren: ten tijde van de voorbereiding horen hier overeenkomsten en begrotingen bij. Maar ook zeker keuzes en lastige gesprekken. Wij zijn gespecialiseerd in dit soort gesprekken en slaan spijkers met koppen. Neem contact op voor een vrijblijvende (online) afspraak. 


Rock on

Marike & Rob

Deel dit artikel


Blijf op de hoogte

Wil je onze blogs blijven lezen? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan een gratis melding op het moment dat we wat nieuws hebben gepost. 

Mis ons ook niet op de socials!

Lees ook

contact
  • marike@wow-agency.nl
  • Rijksweg Noord 50a Sittard

  • Brugmanstraat 56 Eindhoven


© WOW agency. ALL RIGHTS RESERVED.