Voor veel gelovigen is trouwen voor de kerk een logische keuze. Maar ook voor niet gelovigen of andersgelovigen kan trouwen voor de kerk een ultieme wens zijn. Uiteraard is de locatie een letterlijke klassieker. De mooie kunst aan de muren, het prachtige altaar en natuurlijk de algehele sfeer en geur zijn trekpleisters voor menig bruidspaar. Wat moet je weten als je voor de kerk wilt trouwen?
Sinds de kerk en staat in Nederland van elkaar gescheiden zijn, zijn het kerkelijk huwelijk en het wettelijk huwelijk niet meer met elkaar verbonden. Dit betekent dat beide onderdelen los van elkaar kunnen worden georganiseerd. Maar het betekent ook dat een huwelijk in dit land alleen geldig is wanneer deze voor de wet is voltrokken. Eerst trouw je voor de wet alvorens je je huwelijk laat inzegenen in een kerk.
* Controleer of de kerk in kwestie jullie wilt trouwen wanneer jullie gelovige achtergrond verschilt van elkaar of wanneer (een van) jullie geen gelovige achtergrond heeft. Tegenwoordig wordt hier niet meer zo moeilijk over gedaan, maar je hoeft het maar zeker te weten.
* Verschillen jullie geloven van elkaar? Een Oecumenisch huwelijk is een huwelijk tussen twee personen met een andere christelijke achtergrond, bv. een katholiek en een protestant. Een oecumenische huwelijksmis in een katholieke kerk kan alleen plaatsvinden onder leiding van een pastoor. Een oecumenische dienst in een protestantse kerk vindt plaats onder leiding van een dominee.
* Wil je een katholiek huwelijk, dan kan deze ceremonie alleen in een katholieke kerkruimte voltrokken worden. Een protestantse kerk is dan ook geen optie. Andersom kan dit wel.
* Als je trouwt in een kerk of kapel die niet tot je eigen parochie behoort, moet je ook altijd je eigen pastoor of dominee om toestemming vragen. Ook de pastoor of dominee van de kapel moet akkoord zijn.
* Niet iedere kerk staat open voor een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht.
* Het katholieke geloof is van oudsher geen fan van scheiden. Trouwen in een katholieke kerk kan dus een uitdaging zijn wanneer (een van) jullie al eens eerder is getrouwd voor de katholieke kerk. Is dit wel het geval? Dan wordt er doorgaans een procedure gestart om te kijken of er geldige redenen waren dat het huwelijk is beëindigd. Binnen het protestantse geloof verschillen de meningen over dit onderwerp. Bij je kerk checken is natuurlijk altijd het beste.
* Als je trouwt in een kerk in jullie eigen woonplaats dan worden er vaak geen kosten berekend. Wel is het netjes een kleine bijdrage te doen als bedankje. Ook kan er er tijdens de dienst een collecte worden gedaan. Het is verstandig je gasten dit van tevoren te laten weten.
Het is een beetje meer werk dat trouwen voor de kerk, maar de foto’s zullen schitterend zijn!
Rock on
Marike & Rob
Rijksweg Noord 50a Sittard
Brugmanstraat 56 Eindhoven