Live muziek of Spotify?

Eerder schreven we al een blog over muziek tijdens de ceremonie. Maar wat doe je met muziek de rest van jullie dag? Huren jullie een band? Of wordt het een dj? Of misschien zelfs een simpele playlist? Hoort muziek bij jullie trouwdag? Maak dan de keuze die het beste bij jullie past!

03 juni 2021

Waar je ook voor kiest, onthoud dat er in 9 van de 10 gevallen meerkosten bij komen voor apparatuur, podia of personeel. Wanneer de locatie weinig tot niets in huis heeft om een band of dj te laten spelen dan zullen jullie hier zelf voor moeten zorgen. Een belangrijke vraag omtrent dit onderdeel die je aan de locatie dient te stellen is of er een maximum zit aan het aantal decibellen die mogen worden geproduceerd. Wanneer de locatie gelegen is in een woonwijk is de kans dat dit maximum lager ligt groter dan wanneer jullie gaan trouwen in the middle of nowhere. Laten we eens kijken naar de opties en hun voors en tegens.

 

Band

Bands zijn er in alle soorten en maten, oneindig veel genres en ook in alle prijsklassen. Doorgaans is de keuze voor een band de duurste keuze. Een band bestaat uit meerdere personen waardoor hun fee vaak hoger ligt dan die van een dj. De band kan ook vragen voor apparatuur, zoals een backline of een zanginstallatie. Daarbij is het ook wel netjes de band mee te laten eten en drinken. Allemaal extra kosten dus. De meeste locaties die gewend zijn aan het hosten van bruiloften hebben de basic apparatuur meestal in huis. Voordat je een band gaat vastleggen is het altijd verstandig te checken of dit ook daadwerkelijk het geval is.
Een band laten spelen zorgt voor interactie. Zeker als ze dit ‘op de grond’ doen, dus zonder podium. Meteen een goede reden om het podium te skippen. Ook al heeft een band vaak een eigen repertoire, ze zullen rekening houden met jullie muzieksmaak. Dus vraag vooral of ze ‘jullie’ nummer(s) kunnen spelen. Live muziek staat vaak garant voor emotionele momenten. Ook weer een voordeel. Wanneer niet al jullie gasten liefhebbers zijn van dansen, biedt een band het beste van twee werelden: leuk om naar te kijken, maar ook om op te bewegen. Het is lastig te zeggen hoeveel een band kost. Daar zijn zoveel factoren van afhankelijk. Grootte en professionaliteit van de band, duur van de set en bekendheid zijn allemaal factoren die invloed hebben op de prijs. Gemiddeld starten prijzen van (semi) amateurbands bij 500 euro. Beroepsmuzikanten vragen natuurlijk meer. Houd rekening met bedragen vanaf 2000 euro.

 

Onversterkte bands zijn ook een optie

Dj

Met een dj kun je natuurlijk alle kanten op. Hij/zij heeft immers een onuitputtelijke bron aan muziek. Een gouden tip bij het inhuren van een dj is om aan te geven wat jullie wel en niet willen. Houden jullie niet van Nederlandstalig of techno? Zeg dit dan en maak de afspraak dat deze muziek ook niet door gasten aangevraagd kan worden. Maakt het jullie niks uit en willen jullie voor ieder wat wils? In dat geval zijn er tal van dj’s te vinden die in te huren zijn.
Een dj inhuren is handig wanneer je non-stop muziek wilt. Een band heeft meestal enkele pauzes tussendoor. Bij een dj hoeft dit niet, de muziek kan immers doorgaan wanneer de dj even pauze wil. Ook kan de diversiteit van genres een reden zijn een dj in te huren. Een band heeft toch vaak zijn eigen stijl en een beperkter repertoire dan een dj. De grootte van de locatie kan ook van invloed zijn op de keuze voor een dj. Er is minder ruimte nodig om een dj te herbergen dan een hele band. Ook een dj heeft apparatuur nodig. Doorgaans brengt hij/zij deze zelf mee, maar niet altijd. Cd-spelers, een mengtafel, platenspelers: het inhuren van een volledige set kost tussen de 300 en 500 euro, ervan uitgaande dat de locatie een afdoende geluidsinstallatie heeft. Er zijn overigens tal van toffe all-in concepten te vinden, zoals de Wijn & Vinyl Mobiel of de Bruiloft Discoshow. En een concept als de Stempaal van Dj Bram maakt het geheel lekker interactief chaotisch. 

 

Wijn en Vinyl Mobiel / klik voor meer info

Playlist

Geen gedoe en vooraf lekker samen knutselen? Dan is jullie eigen playlist afspelen dé oplossing. Voordeel is dat het niks extra’s kost. En nog groter voordeel: al jullie favoriete muziek is de gehele dag te horen. Nadeel is dat er geen sprake is van interactie tussen artiest en gasten. Daarbij is het draaien van verzoekjes wat onhandig. Check bij de locatie of zij een goede geluidsinstallatie hebben zodat jullie alleen maar hoeven in te pluggen.

Klik voor de Wedding Tunes van Wed & Wild

Combinaties

Voel je vrij om bovenstaande opties met elkaar te combineren. Zo wordt de combinatie band - playlist dikwijls gemaakt. Aan het begin van de avond treedt een band op en tijdens het feest wordt een eigen playlist opgezet. Ook een solo muzikant in combinatie met een dj kan goed werken. Mix & match erop los om uiteindelijk te komen tot jullie eigen perfecte combi. 

Een leuke alternatieve muzieklijst volop inspiratie vinden jullie HIER

 

Rock on
Marike & Rob

Zelf een ballade brengen aan je lief is natuurlijk het beste!

Ook interesssant

contact
  • marike@wow-agency.nl
  • Rijksweg Noord 50a Sittard

  • Brugmanstraat 56 Eindhoven


© WOW agency. ALL RIGHTS RESERVED.